Ervaringsverslag van commissievoorzitter Cédric Jonckers

 • Ervaringsverslag van commissievoorzitter Cédric Jonckers

  Ervaringsverslag van commissievoorzitter Cédric Jonckers

  Vandaag mogen we een bijzonder ervaringsverslag met jullie delen. Hieronder lees je hoe Cédric Jonckers een week als commissievoorzitter tijdens de Limburgse MEP Conferentie 2015 heeft ervaren. Ontzettend leuk om dit nu, alweer een tijdje na de conferentie, terug te lezen. Hopelijk kunnen we nog veel meer Limburgse scholieren een dergelijke onvergetelijke ervaring meegeven. Houd vooral onze website in de gaten want snel volgen ook een heel aantal verslagen van deelnemers aan de Limburgse MEP Conferentie 2015 te publiceren.

  Een week als commissievoorzitter,

  Mijn naam is Cédric Jonckers. Niet meer dezelfde Cédric als 2 jaar geleden, de MEP conferenties hebben mij namelijk in positieve zin veranderd. Momenteel zit ik in jaar vijf van het gymnasium maar dit is niet het jaar waarin MEP voor mij begon. Alles begon in het begin van de vierde klas, ik was destijds ‘gewoon’ deelnemer. Het was een prachtige, leerzame week die veel te snel voorbij vloog. Gelukkig was het voor mij nog niet echt voorbij en kreeg ik de kans om nog een MEP conferentie mee te maken. Dit keer geen week als deelnemer, maar als commissievoorzitter.

  De taak van een commissievoorzitter is uiteraard totaal anders dan die van een deelnemer. Toch overtrof deze week als commissievoorzitter de week als deelnemer. Ondank dat de eerste conferentieweek al fantastisch was, was de week als commissievoorzitter nóg leuker en zeer zeker onvergetelijk.

  Het leukste aan het commissievoorzitterschap vond ik dat je niet alleen zelf zeer actief mee doet, maar ook nog eens de verantwoordelijkheid hebt over 12 fanatieke deelnemers uit je commissie. Daarmee speel je dus een grote en belangrijke rol in hun week. Deze verantwoordelijkheid was dan ook meteen het vermoeiendste van de hele week. Ontelbare keren moeten tellen of de commissie wel compleet was voordat je bijvoorbeeld het gouvernement in ging of de bus instapte. Het vreselijke scenario dat iemand achterblijft in Maastricht of Kerkrade schoot menig keer door mijn hoofd, want je wil zeker niet de schuldige zijn wanneer dit zou gebeuren. Verder is stipt op tijd komen met een hele commissie niet iets dat altijd vanzelfsprekend gaat, ook dit vergde soms veel moeite. Het voelde dan ook als een prestatie als alles wél gesmeerd ging en je controle had over de situatie.

  Buiten de vermoeiende kant van commissievoorzitter zijn waren er juist een heleboel taken waar je energie van kreeg. Het geeft echt een kick om vergaderingen en debatten te mogen leiden! Het is een onbeschrijflijk gevoel, je zou het dan ook eigenlijk zelf moeten meemaken. Als leider in zowel de debatten als op organisatorisch vlak kun je echt bepalen hoe een deelnemer de week ervaart. Je moet proberen balans te vinden tussen formele momenten en informele momenten. Tijdens de ‘Snowfun’ activiteit in Snowworld is het uiteraard niet meer “meneer de voorzitter” maar gewoon Cédric. Tijdens de vergadering is het natuurlijk wél zaak dat de gedelegeerden je leiding accepteren en ‘meneer de voorzitter’ bezigen. Maar ook tijdens een formele vergadering moet er ruimte zijn voor hier en daar een grapje en een informele pauze, op die manier houd je het leuk en prikkelend voor iedereen. Wanneer je zo’n leuke week meemaakt met allemaal fanatieke mensen om je heen, maak je ook veel gelijkgestemde vrienden; een waardevol iets!

  Tot slot was het ook weer een bijzonder leerzame week. Je leert sterk in je schoenen te staan tegenover een groep en leiding te nemen over een groep, een vaardigheid waar je voor de rest van je leven iets aan hebt. Overtuigend praten heb je al geleerd tijdens de eerste conferentie en deze vaardigheid komt goed van pas als je een groep moet aansporen. Door deze vaardigheden goed toe te passen straal je zelfvertrouwen uit, wederom iets waar je voor de rest van je leven iets aan hebt. Prachtig om dit allemaal op zo een leuke manier te leren en zo te veranderen als persoon, en dat in slechts 4 dagen!

  Al met al een ontzettend leerzame, leuke en onvergetelijke week!

  – Cédric Jonckers

  Comments are closed.