Een unicum voor MEP limburg op de derde dag van de Straatsburgreis

 • Een unicum voor MEP limburg op de derde dag van de Straatsburgreis

  Een unicum voor MEP limburg op de derde dag van de Straatsburgreis

  Ochtendstond heeft goud in de mond. Vanochtend ging dan ook vroeg de wekker en om kwart voor acht vertrokken we richting het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Vandaag was een speciale dag en een unicum voor Stichting MEP Limburg omdat de spraakmakende zaak tussen Zwitserland en Perinςek behandeld zou worden en wij daarbij mochten zijn.

  Rondom het gebouw waren vele Turken en Armenen aanwezig die maar wat graag bij de sessie zouden willen zijn. De zaak Perinςek verscheen voor de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, welke ongeveer drie keer per jaar bijeengebracht wordt. De zaak ging over de vrijheid van meningsuiting wat in deze tijd natuurlijk een erg veel besproken onderwerp is. De heer Perinςek was door een kleine Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in het gelijk gesteld en hoefde geen boete te betalen. Zwitserland was het hier echter niet mee eens en vroeg het hof een Grote Kamer nogmaals naar de zaak te laten kijken. Zodoende kwam deze zaak in de Grote Kamer terecht en kregen wij nu de unieke kans bij de hoorzitting aanwezig te zijn.

   

  Allereerst mocht de Turkse partij het woord veren, vervolgens was het aan de Zwitserse partij om zijn standpunt te verdedigen en de Armeense partij mocht de eerste ronde afsluiten. Namens deze derde partij sprak Amal Clooney, de vrouw van George Clooney, voor ons erg leuk natuurlijk. De toespraken van de sprekers van de derde partij waren inhoudelijk erg sterk. Wij zijn erg vereerd dat wij aanwezig mochten zijn bij het hoogst mogelijk niveau van rechtspraak op het gebied van mensenrechten in Europa.

   

  Na de zitting liepen we door de wijk met Europese instellingen op weg naar het restaurant. Na de lunch vervolgden wij onze dag met een bezoek aan de Raad van Europa. Daar spraken wij de zeer belezen, intelligente Hans Franken. Dit mondde uit in een zeer geëngageerde discussie over de huidige crisissituatie in het conflictgebied aan de Oostgrens van het Europese continent. Hierna verscheen Klaas de Vries ten tonele. Hij vertelde ons: ”Ik los de problemen aan de ‘achterkant’ van het Hof op met mijn commissie; ik zie erop toe dat alle lidstaten van de Raad van Europa de uitgesproken vonnissen correct en tijdig toepassen.” Vervolgens was het de beurt aan Angela Garabagiu, die ons inhoudelijk over haar werk als hoge ambtenaar binnen de Raad van Europa en daarnaast over haar leven in de oude Sovjetsatellietstaat Moldavië vertelde. Na deze interessante en leerzame ontmoetingen was het tijd om via een hamburgerrestaurant terug te gaan naar het hotel.

   

  In de avond stond de workshop ‘overtuigend presenteren’ van bestuurslid Sebastiaan Olislagers op de agenda. Hij leerde ons alle fijne kneepjes van het vak, maar wat ons vooral bijgebleven is, is ‘The story of the hero’. Dit gaat over het principe dat je jouw verhaallijn net zo op kan bouwen als vele bestsellers. In het begin gaat alles goed met de held, maar dan komen er problemen. Door hulp worden deze problemen opgelost en uiteindelijk kan de ‘hero’ weer terug naar de happy place waar hij vandaan kwam.

  Al met al een leerzame en uiterst unieke dag binnen de al even unieke Straatsburgreis.

   

  Voor een fotoreportage van de gehele reis verwijzen wij u graag naar het fotoalbum van de Straatsburgreis 2015.

   

  Door: Ernst Hobma, Wouter Scheepmans en Maarten de Lange

  Comments are closed.