Een prachtige Straatsburgreis ten einde, dag 5

 • Een prachtige Straatsburgreis ten einde, dag 5

  Een prachtige Straatsburgreis ten einde, dag 5

  Vrijdag, de laatste dag van een intensieve en educatieve reis. Koffers werden ingepakt, kamers werden opgeruimd en voor de laatste keer werden er broodjes meegesmokkeld van het ontbijtbuffet. De laatste dag die we samen door zouden brengen was iets rustiger en ontzettend gezellige. Na een week samen met elkaar opgetrokken te hebben was er een heus groepsgevoel ontstaan.

  Ondanks dat het al bijna afgelopen was, was de sfeer nog optimaal! Met de slaap nog licht in de ogen zijn we in de bus gestapt en richting Luxemburg gereden. Eenmaal op weg werden we verrast door een hevig sneeuwbui. Tegen de tijd dat we aankwamen in Luxemburg lag er dan ook overal een dikke laag sneeuw. Door dit koude, sprookjesachtige landschap zijn we naar een gezellig restaurant gelopen, waar wij heerlijk gegeten hebben. Deze copieuze lunch werd gevolgd door twee uurtjes van vrije tijd. Luxemburg is behalve een politiek belangrijke stad, ook een stad van gezellige winkeltjes en cafés. Maar helaas aan all het goede komt een eind, zo ook aan onze tijd samen op reis. Onder de bezielende leiding van Herman, de buschauffeur, zijn we weer teruggereden naar Luik, waar we afscheid namen van de Vlaamse deelnemers, waarna we terugreden naar Nederland. De Straatsburgreis 2015 was ten einde.

   

  Terugkijkend op een geweldige reis naar Straatsburg waren dit volgens ons de hoogtepunten:

  Op de eerste dag van de reis hebben we het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg bezocht, waar we van een presentatie hebben bekeken en een levendig debat hebben gevoerd met de heer van der Jeught. Dinsdag was verreweg de drukste dag: we begonnen met een bezoek aan de raad van Europa, waar we hele interessante gesprekken hebben gevoerd met Jan Kleijssen en René van der Linden. In de middag hebben we bij het europees hof voor de rechten van de mens een ontmoeting gehad met de Nederlandse rechter Johannes Silvis. Ook van hem hebben we zeer veel geleerd.

   

  Op de dag die daarop volgde hebben we een unieke en uiterst bijzondere ervaring kunnen opdoen. Zo mochten wij een hoorzitting in de ‘Grote Kamer’ van het Europees Hof voor de Rechten van de mens bijwonen. Een dergelijke zitting vindt ongeveer 3 keer per jaar plaats, wij kunnen dus echt van geluk spreken dat wij hierbij aanwezig mochten zijn. Na de zitting hebben we gesproken met Hans Franken, Klaas de Vries en Angela Garabagiu. Donderdag was de laatste dag met formele activiteiten. We hebben een rondleiding gehad door het prachtige, maar lege gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg. Ook hebben we ‘s middags mogen genieten van een boottocht door de binnenstad van Straatsburg.

   

  Natuurlijk mogen de informele bezigheden, waarbij er een hechte band is ontstaan tussen de deelnemers, ook niet vergeten worden. Wij hebben bijvoorbeeld ook genoten van de vrije tijd in Straatsburg en Luxemburg, waar velen uitgebreid gebruik hebben gemaakt van de uitverkoop. Daarnaast zijn er ook veel souvenirtjes gekocht voor de rest van de familie thuis. Ook ons gezellig samenzijn op donderdagavond was een groot succes. Kortom het was een enorm educatieve en gezellige week!

   

  Voor een fotoreportage van de gehele reis verwijzen wij u graag naar het fotoalbum van de Straatsburgreis 2015.

   

  Door: Loes van der Veeke, Rens Lagerweij, Amy Fecunda

  Comments are closed.