Geslaagd bezoek aan Europees Parlement Brussel

 • Geslaagd bezoek aan Europees Parlement Brussel

  Geslaagd bezoek aan Europees Parlement Brussel

  Op 13 oktober 2014 was het weer zover! Een van onze jaarlijkse reizen, ditmaal met het Limburgse parlement van 2014, stond op de agenda. De reis voerde de jongeren naar het centrum van de Europese democratie; Brussel. Veel deelnemers waren al vroeg uit de veren om op tijd in Sittard te zijn, aangezien aldaar onze reis naar Brussel begon. Iedereen raakte snel weer aan de praat met elkaar en deze dag was voor eenieder dan ook een perfecte reünie! Door alle oude herinneringen over de Limburgse MEP-conferentie die werden opgehaald, vloog de busreis voorbij.

   
  Aangekomen bij het Europees parlement werden we welkom geheten door de heer Dominique Lebens. Na een kopje koffie of thee begon een korte rondleiding door het Europees Parlement. Als hoogtepunt mocht de groep een kijkje nemen in de plenaire vergaderzaal. Hier vertelde de heer Lebens hen over de zetelverdeling binnen de vergaderzaal en gaf hen nadere informatie over de samenstelling van het Europees Parlement. Omdat Nederland toch een krachtige 26 zetels in het Europees Parlement heeft noemde de heer Lebens ons land ‘Het grootste van de kleine, of het kleinste van de grote landen’.

   

  Vervolgens ging hij, dankzij de vraag van een enthousiaste deelnemer, in op de vertolking in de plenaire vergaderzaal. Er zijn inmiddels zoveel verschillende talen te vinden binnen de Europese Unie dat communiceren zonder een kundige tolk vrijwel onmogelijk is.

   

  Hierna was het tijd voor een stevig debat met Europarlementariër Jeroen Lenaers en met Tom Vandenkendelaere. Jeroen Lenaers neemt als Nederlands vertegenwoordiger voor het CDA sinds dit jaar zitting in het Europees Parlement, Tom Vandenkendelaere komt uit België en is als vertegenwoordiger van het CD&V op dit moment een Europarlementariër in wording. Het was voor het eerst in de MEP-geschiedenis dat een Belgische Europarlementariër de deelnemers van MEP Limburg te woord kon staan, wat natuurlijk extra leuk was voor onze Belgische deelnemers.

   

  Tijdens dit gesprek werd voornamelijk ingegaan op de harmonisering van Europa binnen onderwijs en cultuur. De heer Lenaers gaf bijvoorbeeld aan veel waarde te hechten aan het behoud van de eigen cultuur in EU-lidstaten. De heer Vandenkendelaere dacht dat meer harmonisering een bijdrage kon leveren aan de grensoverschrijdende samenwerking. De deelnemers waren het lang niet altijd eens met de heren politici. Zo werden er veel vragen gesteld over de visie van de Europarlementariërs over harmonisering op veel verschillende gebieden. Ook waren de gedelegeerden van MEP Limburg benieuwd hoe beide heren zelf in de politiek terecht zijn gekomen. Tot slot gaven de politici de deelnemers een inspirerende tip mee: ‘Echt achter je standpunt staan is de sleutel tot carrière’. Het uur was helaas zo voorbij en al snel was het tijd voor een lunch in hartje Brussel, aangeboden door de heer Lenaers. Er werd geluncht in de binnenstad, hierbij maakte de groep kennis met een typisch Brussels gerecht, stoemp.

   

  Tijdens de vrije tijd die na de lunch gepland stond werd de stad volop verkend. Na een gezamenlijk diner bij een Italiaans restaurant was het tegen 19.30 uur tijd om richting Sittard te vertrekken.

   

  Onder het motto van MEP Limburg ‘Discover Europe, the floor is yours’ zijn de deelnemers een dagje ondergedompeld in het hart van Europa, de perfecte plek om een al dan niet verdere ontdekkingsreis door Europa te starten.

   

  Comments are closed.