Een dagje achter de schermen van de Nederlandse politiek: Meeloopdag met Tweede Kamerlid Raymond Knops

 • Een dagje achter de schermen van de Nederlandse politiek: Meeloopdag met Tweede Kamerlid Raymond Knops

  Een dagje achter de schermen van de Nederlandse politiek: Meeloopdag met Tweede Kamerlid Raymond Knops

   

  Door Sjoerd Peeters

   

  Dinsdag 13 januari heb ik een meeloopdag gehad bij dhr. Raymond Knops, Tweede Kamerlid (CDA) en fractiesecretaris. Ik begon de dag met een ontvangst, hierna mocht ik de fractievergadering van het CDA bijwonen. In een fractievergadering wordt besproken welke punten er die week op de agenda staan en wat daarbij de standpunten en invalshoeken van de partij moeten zijn. Aangezien dit de eerste fractievergadering na het kerstreces was, moest er nog genoeg besproken worden. Tijdens deze vergadering werden onder meer de verkiezingen van maart behandeld, waarbij duidelijk werd gemaakt dat deze verkiezing voor het CDA belangrijker is dan ooit.
  Vervolgens was er een lunchseminar, waarbij een spreker de CDA-fractie meer vertelde over framing. Framing is het gebruiken van specifieke taal om de juiste emoties en wereldbeelden aan te wakkeren, waardoor de boodschap aan overtuigingskracht wint. Dit is een topic dat steeds belangrijker wordt binnen de politiek en het bedrijfsleven. Deze presentatie was kort en bondig, aangezien de fractieleden zich daarna moesten haasten naar de plenaire zaal voor het vragenuur.

   

  Na de lunch kreeg ik een persoonlijke rondleiding door het gebouw, waarbij vele feiten en weetjes aan mij werden verteld. Ook kwamen er enkele ‘inside stories’ aan het licht. Zo zou dhr. Pechtold tijdens de fractievergadering van de D66 aan zijn fractieleden hebben gevraagd om extra hard op de grond te trappelen zodat ze hun onderburen, de CDA fractie, even konden irriteren. Ook zou de CDA fractie blijvend last hebben gehad van een muizenplaag in hun gebouw omdat de Partij van de Dieren ’s nachts de muizenvallen weghaalde.

   

  Hierna heb ik een uurtje op de publieke tribune gezeten van de plenaire zaal, waarna ik de briefing van de JSK (tegenwoordig ook wel F35) heb bijgewoond. Hier werden de specifieke details van de aanschaf van de F35 doorgesproken met defensie. Het was een zeer boeiende vergadering, waarin de vragen van de commissieleden, waaronder dhr. Knops, werden beantwoord door defensie.

   

  Als afsluiter heb ik samen met dhr. Knops gedineerd en hebben we uitgebreid met elkaar gesproken over diverse onderwerpen.

  Het was een zeer interessante en plezierige dag waarin ik veel gezien en geleerd heb over de Nederlandse politiek. Ik had nooit gedacht dat er zoveel plaatsvindt op Het Binnenhof ‘behind the scenes’. Ik zou het daarom ook iedereen aanraden om eens een dagje naar Den Haag te gaan om daar het centrum van onze politiek te bezoeken!

  Comments are closed.