“Discovering Europe” in Brussel

 • “Discovering Europe” in Brussel

  “Discovering Europe” in Brussel

  Woensdag 7 maart verzamelde een grote groep oud-deelnemers van de Limburgse MEP-Conferentie 2011 zich ‘s ochtends vroeg op het station van Sittard. Vanuit daar vertrok de groep richting Brussel voor de jaarlijkse Stichting Model European Parliament Limburg reünie. Een dag die naadloos aansluit bij de visie van de Stichting: “Discover Europe, the Floor is yours.” Op deze dag stond een rondleiding in het Europees Parlement, een gesprek met een Europarlementariër en een kennismaking met de Europese hoofdstad gepland. Enthousiast liet de groep Sittard die ochtend dan ook achter om in Brussel aan het programma te kunnen beginnen.

  Het hoogtepunt van de dag was zeker het gesprek met mevrouw Ria Oomen-Ruijten. Zij heeft de afgelopen jaren al vele groepen van het MEP voorbij zien komen. Als gedelegeerde van het CDA representeert zij sinds 1989 Nederland in het Europees Parlement. Als rapporteur van kandidaat-lidstaat Turkije en lid van de Rusland-delegatie binnen het Parlement, vervult mevrouw Oomen haar taken met veel verve. Zij vertelde ons dat je ervoor moet zorgen dat je met plezier je werk doet omdat “succes dan gegarandeerd is.”

  Na afloop van ons zeer succesvolle gesprek gingen wij aan tafel in het restaurant van het Parlement, waar een zeer uitgebreide lunch voor ons klaar stond. Hierna zetten wij onze reis voort en werden wij per bus rondgeleid door Brussel. Een gids vertelde ons alles over deze oude stad, variërend van de geschiedenis van de culturele trekpleisters, tot de ontwikkeling van Brussel als Europese hoofdstad. In de regenachtige binnenstad eindigde onze rondleiding op de historische Grote Markt. Na deze interessante rondleiding, zochten we een restaurant op waar gezellig en sfeervol de avond werd voort gezet. De daarop volgende levendige busreis bevestigde wat ieder van ons toen al wist; de dag was geslaagd.

  Eenmaal aangekomen in Brussel werden wij hartelijk ontvangen door Dominique Lebens, de beleidsmedewerker van Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten. Alvorens ons gesprek met mevrouw Oomen-Ruijten, werden wij door de heer Lebens rondgeleid in het parlementsgebouw. Hij vertelde ons daar alles over de samenstelling van het Parlement en liet ons de grootse plenaire vergaderzaal zien.. Ook gaf hij ons al een korte inleiding over mevrouw Oomen en haar functie. Dat ter voorbereiding op ons gesprek met haar later die dag.

  Niet alleen wijze raad volgde uit ons gesprek met haar. Ook vele andere onderwerpen passeerden de revue. Wij spraken met haar over haar taken binnen de Europese Unie, over de huidige Nederlandse en Europese politiek, en over haar standpunten in deze belangrijke kwesties. Op al onze vragen kregen wij een goudeerlijk antwoord. Dat werd door iedereen als zeer prettig ervaren. “Ik houd mijn mond niet,” is dan ook een van de zeer treffende citaten van mevrouw Oomen-Ruijten. Dankzij het enthousiasme van onze delegatie en de openheid van mevrouw Oomen, groeide het gesprek uit tot een actief debat. 

  Comments are closed.