Derde dag Straatsburgreis: Een dag met een gouden randje

 • Derde dag Straatsburgreis: Een dag met een gouden randje

  Derde dag Straatsburgreis: Een dag met een gouden randje

  Van 26 t/m 30 januari zal een delegatie van het Model European Parliament Limburg een bezoek brengen aan de Europese instellingen in Straatsburg.

  Tijdens deze Straatsburg-reis neemt iedere deelnemer samen met een aantal reisgenoten één dag de rol van verslaggever op zich. In een dagelijks reisjournaal op de website van Stichting MEP Limburg zal verslag gedaan worden van de reiservaringen. Lionne Kockelkoren (hoofdredactrice Model European Press) zal de deelnemers tijdens de reis bij de totstandkoming van het reisjournaal begeleiden. De derde dag is inmiddels verstreken en de ervaringen van twee leerlingen Ceres Bekers (Sophianum) en Nadine Alofs (Bouwens van de Boije College), kunt u hieronder lezen:

  Dag 3 –  Een dag met een gouden randje

  Vanmorgen ging de wekker gelukkig iets later. Uitgerust stapten wij om kwart voor 10 de bus in. De dag begon goed met een film over de Raad van Europa. Hierdoor kregen we een algemeen beeld van de doelstellingen, functies en verschillende organen van de Raad van Europa.

  We vervolgden ons programma met een nieuwe bijzondere ontmoeting. Ditmaal maakte de heer Jan Kleijssen (directorate general Human Rights & Legal Affairs) even tijd voor ons. Hij sprak enthousiast over zijn werk binnen de Raad van Europa en sprak ook zijn vertrouwen in de Raad van Europa uit: “Ook al schort het bij sommige lidstaten nog aan de democratie, we zijn met zijn allen op de goede weg.” Ook legde hij ons uit hoe veel tijd het kost om verdragen op te stellen en op welke manier dit in zijn werk gaat. Aan het eind van dit gesprek bleek ook nog dat de heer Kleijssen vandaag jarig was en zodoende hebben we met z’n allen een “Lang zal hij leven” voor hem gezongen.

  Na deze interactie met de heer Kleijssen, woonden wij het debat bij van de Parlementaire Assemblee. Ook was er een speech van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, de heer Moratinos.
  Na geluncht te hebben, wandelden we weer rustig terug naar het Palais de l`Europe waar alweer een volgende spreker op ons wachtte, ditmaal was het Marco Leidekker. Meneer Leidekker, lid van de Commitee for Prevention of Torture (CPT), vertelde een zeer boeiend verhaal over de behandeling van mensen in gevangenissen, bejaardentehuizen en andere instituties. Hier zaten schokkende verhalen tussen, die ons zeker aan het denken hebben gezet. Er kwamen dan ook enkele kritische vragen en meneer Leidekker moedigde ons aan om vooral scherpe vragen te stellen en goed over zijn woorden na te denken.

  Na dit laatste gesprek vervolgden wij onze trip met de touringcar naar de residentie van de Permanente Vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederland waar wij op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur, Jacobus van der Velden, aanwezig waren op een borrel. Het was een indrukwekkend en statig huis met prachtige kunst en nadat iedereen voorzien was van een drankje, hield de ambassadeur een inspirerende speech over zijn takenpakket en hoe je ambassadeur zou kunnen worden.

  Na deze speech was er nog tijd voor enkele informele gesprekken tijdens het borrelen alvorens we met z’n allen op de foto gingen. Met de bus reden we daarna in de richting van een restaurantje in de buurt van de kathedraal van Straatsburg. Hier hebben we nog lang en gezellig gedineerd, waarna we weer moe en voldaan terug naar het hotel keerden.

  “Ik vond het opmerkelijk dat de Raad van Europa er ontzettend lang over doet om tot een verdrag te komen.” Ceres Bekers, Sophianum.

  “Ik vond de grandeur van de residentie van de ambassadeur erg indrukwekkend, heel anders dan ik me had voorgesteld!” Nadine Alofs, Bouwens van de Boije College

  Dit bezoek vindt plaats op initiatief van René van der Linden
  (oud-voorzitter Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en lid
  Comite van Aanbeveling MEP Limburg) en Guy Frints (voorzitter Stichting
  MEP Limburg). Het is het tweede bezoek van de Stichting, na een
  succesvol verlopen bezoek in 2007 . De bedoeling is dat scholieren meer inzicht krijgen in (het belang van) de Raad van Europa.

  Comments are closed.