de Straatsburgreis door Magali Meijers

 • de Straatsburgreis door Magali Meijers

  de Straatsburgreis door Magali Meijers

  Van 23 januari tot en met 27 januari ben ik als deelnemer mee geweest op de jaarlijkse Straatsburgreis. Voordat we aan de reis begonnen hadden we een informatieavond waarop we het hele programma van de reis al hadden doorlopen, waardoor ik extra uitkeek naar de reis. De busreis van Luik en Luxemburg naar Straatsburg duurde vrij lang, maar was een leuke mogelijkheid om alle andere deelnemers beter te leren kennen. De eerste dag hebben we meteen een instantie in Luxemburg bezocht, namelijk het Hof van Justitie. Ik vond dit het mooiste gebouw van de hele week, door de bijzondere architectuur. ‘s Avonds hebben we in Straatsburg gedineerd, de start van de hele week lekker en (heel) veel dineren.

  De volgende dag begonnen we met een rondleiding door de Council of Europe, ‘s middags kregen we een paar van de zogenaamde meetings, die we de hele week gehad hebben. Hierbij kwamen er sprekers met een carrière in de Europese politiek en wij kregen de gelegenheid om ze vragen te stellen. Hierdoor kregen we de mogelijkheid om interessante vragen te stellen die je niet zomaar op het internet vindt. Ook is het leuk om te zien wat voor taken verschillende Nederlanders of Belgen vervullen binnen de Raad van Europa, het EHRM en het Europese Parlement.

  Verder hebben we ook verscheidene hoorzittingen en debatten bijgewoond. De hoorzitting die me het meest is bijgebleven is de hoorzitting in het Hof van de Rechten van de Mens. Heel toevallig was dit een hoorzitting van een zaak uit Nederland wat het extra persoonlijk maakte. Om zo’n zaak van zo dichtbij en live mee te maken is heel bijzonder, omdat je niet vaak de mogelijkheid krijgt om hierbij aanwezig te zijn.

  Naast diverse rondleidingen, meetings en hoorzittingen hebben we ook een workshop van AIESEC gehad. Deze workshops focuste zich op hoe je een leider wordt en bent. Deelnemers van MEP worden vaak als toekomstige leiders beschouwd, dus ik vond het ook toepasselijk dat wij deze workshop kregen. De workshops zelf vond ik erg interessant en ook een leuke afwisseling van alle sprekers.

  Een opdracht die ik ook erg leuk vond was de interactieve presentatie die we kregen in Lieu d’Europe. Door middel van onze participatie en kennis werd alles herhaald dat we deze week geleerd hadden. De laatste dag hebben we ‘s ochtends nog het Europese Parlement bezocht en zijn we ‘s middags vertrokken naar Luxemburg waar we een paar uurtjes vrije tijd hadden en onze week gezellig afgesloten hebben in een restaurant.

  Ik zal me deze week herinneren als zeer interessant, uitermate gezellig en heel leerzaam. Ook zal ik denken aan de vrienden die ik ontmoet heb, mijn pijnlijke voeten, de gezellige avonden in het hotel en het vele en lekkere eten. Maar dat is hoe ik me ieder MEP-evenement herinner. 🙂
  Door Magali Meijers

  Comments are closed.