De eerste Euregiodag in de geschiedenis van MEP Limburg

 • De eerste Euregiodag in de geschiedenis van MEP Limburg

  De eerste Euregiodag in de geschiedenis van MEP Limburg

  Maandag 21 november gaat de geschiedenisboeken in als de eerste Euregiodag, georganiseerd door Stichting MEP Limburg. Het MEP acht de samenwerking binnen de Euregio van groot belang en besloot hier een dag aan te wijden door scholieren van Nederlandse, Duitse en Belgische scholen uit te nodigen in Maastricht. Maastricht is bij een dergelijk project uitermate geschikt aangezien hier de bakermat van de Europese Unie ligt met het Verdrag van Maastricht in 1992. Het doel van deze dag is het samenbrengen van jongeren uit de Euregio om deze kennis laten maken met het Model European Parliament en het Europese debat. Zo hoopt het MEP jongeren te stimuleren om grenzen te overbruggen, samenwerking aan te gaan en contacten te leggen met mensen die een andere nationaliteit of cultuur meedragen.

  De dag begon vroeg met een rondleiding door het imposante Gouvernementsgebouw van Maastricht. Vanzelfsprekend leidde de gids de deelnemers langs de gracieuze Statenzaal, waar het Verdrag van Maastricht in 1992 werd getekend. Ook vertelde de gids over de vele kunst die in het Gouvernement te vinden is: met uitzondering van één kunstwerk zijn alle kunstobjecten afkomstig van Limburgse kunstenaars! De locatie aan de Maas maakt het Gouvernement in Maastricht tot een interessant en bijzonder gebouw.


  Na de informatieve rondleiding door het gouvernementsgebouw, vertrokken de deelnemers naar de chique balzaal van het Grand Hotel L’Empereur, waar de verdere dag ingevuld zou worden. Nadat de deelnemers voorzien waren van koffie en thee , namen de jongeren aan tafel plaats en begon de debattraining. De training werd gegeven door Thomas Beerthuis, professioneel debattrainer van debat.nl. Dhr. Beerthuis werkt voor een organisatie die ook trainingen voor politici en bedrijfsmensen verzorgd, waardoor hij de studenten een goed beeld kan verschaffen van het verloop van en de regels voor een goed debat. De sfeer zat er meteen goed in toen dhr. Beerthuis de groep in tweeën verdeelde en ze liet nadenken over actuele onderwerpen onder het mom van: “Are you the next Obama?” Toen de training na anderhalf uur werd afgesloten, was het voor iedereen duidelijk dat de debattraining een groot succes was en de leerlingen goede handvatten hadden gekregen voor de debatten die later die dag gevoerd zouden worden.


  In de L’Empereur kregen de deelnemers tijdens de lunch de kans om elkaar beter te leren kennen en de probleemstellingen te bespreken. Met een gevulde maag en nieuw gelegde internationale contacten mochten de deelnemers de debattraining in praktijk brengen. Onderwerpen als ‘Kunstsubsidie moet door de staat afgeschaft worden’ en ‘Positieve discriminatie moet gestimuleerd worden op universiteiten om diversiteit onder studenten te vergroten’ werden ter discussie gesteld. De studenten storten zich vol overgave op de Engelstalige debatten om hun tegenstander van hun gelijk te overtuigen en hun nieuw verworven ‘skills’ in de strijd te gooien. Aan het eind van deze debatrondes werden er twee winnende teams gekozen.


  De eerste Euregiodag in de geschiedenis van het Model European Parliament werd afgesloten met een informeel diner bij Kiwi te Maastricht, waar de deelnemers de kans hadden om de dag met elkaar te bespreken en de dag gezamenlijk af te sluiten. We mogen wel stellen dat zowel de deelnemers als de organisatie met volle teugen heeft genoten van de internationale debatten die plaats mochten vinden in onze provincie.

  Comments are closed.