De derde dag van een nu al geslaagde reis

 • De derde dag van een nu al geslaagde reis

  De derde dag van een nu al geslaagde reis

   

  Vanochtend ging de wekker al vroeg af! We zaten om acht uur dan ook met zijn allen in de touringcar onderweg naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor een bijzondere ervaring. Bij aankomst moest de gehele delegatie door de securitycheck om hierna de spraakmakende zaak tussen België en Lhermette bij te mogen wonen.

   

   

  Lhermette werd in 2008 gearresteerd nadat ze haar vijf kinderen om het leven had gebracht. Na veroordeeld te zijn tot levenslang, vermoedde zij dat haar recht op een eerlijk proces geschonden was en ging in hoger beroep. De zaak kwam uiteindelijk bij het Europees Hof voor de Rechten voor de Mens terecht, waar België door de kleine kamer in het gelijk gesteld werd. Lhermette heeft het Hof vervolgens verzocht om nogmaals naar de zaak te kijken. Zodoende kwam deze zaak in de Grote Kamer terecht, die wij vandaag mochten bijwonen.

  Toen de zitting was afgelopen vervolgden we ons programma door in gesprek te gaan met Johannes Silvis, de Nederlandse afgevaardigde rechter bij het Hof voor de Rechten voor de Mens. We bespraken de zaak die we hadden bijgewoond, het verschil tussen Nederlands en Europees recht en de loopbaan van de heer Silvis. Ook gaf hij vol passie antwoord op de vele vragen die onze delegatie hem had voorgelegd.

  Na een enerverende ochtend was het tijd voor onze lunch bij ‘Chez Franchi’, die we goed hebben afgesloten met heerlijk Italiaans schepijs. Vol nieuwe energie vervolgden we onze weg naar het Europees Parlement. Eenmaal de securitycheck voorbij, was iedereen onder de indruk van het gebouw; het was een heus architectonische hoogstandje. Onze gids heeft ons vervolgens alles over het gebouw verteld. Ook bezochten we de verschillende zalen binnen het Europees Parlement en kwamen we onder andere terecht in de Plenaire zaal, ook wel de kamer genoemd. De gids heeft ons hier uitgelegd hoe de kamer te werk gaat en welke personen erin plaatsnemen. Door de 28 verschillende landen die plaatsnemen in het Europees Parlement is de quote van het Europees Parlement ontstaan, te weten: “United in Diversity”.

  Weer herenigd met onze buschauffeur Herman, bracht hij ons naar het centrum van Straatsburg, waar wij de mogelijkheid kregen de binnenstad te bezichtigen. Na genoten te hebben van onze vrije tijd, gingen we op weg naar het restaurant ‘Square’. Het diner was de perfecte gelegenheid om terug te kijken op de mooie dag die we hebben gehad.

  Met weer een dag vol nieuwe indrukken kwam het besef dat we al over de helft zijn van onze unieke reis. Gelukkig zijn er nog twee dagen te gaan voordat we allen ons normale leven weer oppakken.

  Geschreven door: Nawal Amhaouch, Vincent Bottelier, Timo Damoiseaux en Fleur Jacobs.

  Comments are closed.