Dagverslag Limburgse MEP Conferentie dag 4

 • Dagverslag Limburgse MEP Conferentie dag 4

  Dagverslag Limburgse MEP Conferentie dag 4

  Vandaag is het dan toch eindelijk zover. De eerste plenaire vergaderingen gaan plaatsvinden. De dag begon vandaag vroeg met een ontbijt op Rolduc. De stemming zat er goed in ondanks het feit dat velen gisteren nog tot laat gelobbyd hebben.

  Na het ontbijt kwam Rob van Well spreken over de persconferenties. Hij vertelde hoe het is om als journalist bij een persconferentie te zitten en wat je als een politicus aan een journalist hebt. Verder gaf hij ook nog tips over vragen die je jezelf kan stellen als je naar een persconferentie gaat.

  Toen Rob van Well klaar was met zijn presentatie werden de commissies onderverdeeld in twee groepen, waarna de persconferentie begon. Het was nu aan de pers om een aantal kritische vragen te stellen over de verschillende resoluties, maar voor simpelere vragen was ook plek.

  Vervolgens vertrokken we met de bus richting het gouvernement in Maastricht, waar we eerst konden genieten van een heerlijke lunch. Na de lunch was het tijd om naar de Statenzaal te gaan. De eerste resolutie die behandeld werd was de resolutie van Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Na een hevig debat over onder andere de gratis stortplekken en parkeergelegenheden heeft de commissie toch laten zien dat ze een goede resolutie konden neerzetten. De resolutie werd aangenomen met 45 stemmen voor, 37 stemmen tegen en 11 in onthouding! Na de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid was het de beurt aan commissie Internationale Handel. De commissie Internationale Handel stond niet voor een makkelijke klus. Het was een pittig vraagstuk waar veel vragen bij kwamen kijken. In het debat ging het vooral over het verdrag met Canada en over de piraterij. Commissie Internationale handel heeft hard gewerkt aan een resolutie en dat was te zien. De resolutie is namelijk aangenomen met 42 stemmen voor, 37 stemmen tegen en 14 stemmen in onthouding. Daarna was de commissie cultuur en onderwijs aan de beurt. Ze hadden het vraagstuk over jongeren in het hoger onderwijs. In het debat ging het vooral over het lerarentekort, maar ook zeker de grootte van de klassen kwam ter sprake. De commissie heeft zich sterk verdedigd gedurende het debat en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De resolutie is aangenomen met 52 stemmen voor, 26 stemmen tegen en 15 in onthouding. Alle commissies die vandaag hun resolutie hadden gefeliciteerd!

  Na een lange dag was het tijd voor een diner in Maastricht en zijn we hierna met de bus terug vertrokken naar Rolduc, waar we onze laatste avond hadden. Deze avond was informeel en kon eventueel ingevuld worden als een lobbysessie, maar na deze vermoeiende dag zocht iedereen hun bed weer snel op.

  Comments are closed.