Straatsburgreis 2017 Dag 2: De Raad van Europa

 • Straatsburgreis 2017 Dag 2: De Raad van Europa

  Straatsburgreis 2017 Dag 2: De Raad van Europa

   

  De eerste ochtend in het hotel beviel goed. De deelnemers hoefden niet al te vroeg op te staan en er stond een heerlijk ontbijt voor hen klaar. Nadat de laatste kop koffie was opgedronken, werd het weer tijd om dingen te bezichtigen. Deze dag stond helemaal in het teken van de Raad van Europa. Na ontvangst werden de deelnemers naar een klein bioscoopzaaltje gebracht. Hier kregen zij een film te zien over de werken en doelstellingen van de Raad van Europa.

   

  Na dit informatieve filmpje kregen de Straatsburgreizigers de kans om een vergadering van het Parlementaire Assemblee bij te wonen. Meteen toen de deelnemers binnenkwamen, kwam de president van Cyprus binnenlopen voor zijn speech. Hij vertelde over zijn land en de problemen waar zij tegenaan lopen, waarna er door de rest van het Assemblee kritische vragen werden gesteld. Dit zorgde voor enige spanning en een interessante vergadering.

  Na de vele indrukken was het tijd voor een rustig moment; het was tijd voor de lunch. Het restaurantje waar de deelnemers zouden lunchen was gesitueerd in een prachtig, groot park, dat was bedekt met een mooi dun laagje sneeuw. Na in het lekkere warme restaurant  genoten te hebben van het menu van de dag, was er dan ook tijd om een wandeling te maken door het mooie landschap eromheen. De ijzige wind kon niet opboksen tegen het mooie park en haar witte charme.

  Hierna was het weer tijd voor een informatiever programmaonderdeel. We liepen terug naar het gebouw van de Raad van Europa, waar we hadden afgesproken met een aantal sprekers. Ria Oomen beet het spits af. Mevrouw Oomen heeft al vaker voor onze groep gesproken en door haar jarenlange ervaringen in de politiek, op verscheidene gebieden, heeft ze veel expertise en kon ze alle vragen beantwoorden.

  “Religie zelf is niet het probleem, intolerantie voor andermans religie is het probleem”

  Met haar groots enthousiasme voor Europa gaf ze ons ook veel inspirerende tips, en haar eigen visie op de politiek.

  “Als je de kiezers achterna loopt , zie je hun gezicht niet meer en kan je niks meer voor ze betekenen.”

  “Je bent er niet voor jezelf, maar voor elkaar, dat moet je drijfveer zijn.”

  Na Mevrouw Oomen stond de heer Tiny Kox voor ons. Hij wist ons vooral te interesseren met zijn vergelijkingen tussen het heden en verleden. Zo sprak hij wijze woorden over ‘het Europa van de toekomst’, door naar het verleden te kijken. Ook persoonlijke vragen waren welkom en werden allen beantwoord.

   “De unie is in de negentiger jaren veranderd van de beschermer van burgers naar een unie die streeft naar macht.”

  “ik wilde profvoetballer worden toen ik jong was.”

  Als laatste spreker van deze dag was de heer Mart van de Ven, VVD, aan het woord. Zijn toespraak was zeer contrasterend met zijn voorgangers. Zo sprak hij Ria Oomen tegen met:

  “je moet geloven in je eigen kracht. Ik geloof niet dat een overheid voor iedereen persoonlijk zorgt.”

  Meneer van de Ven werkte in de financiële sector en wist ons alles te vertellen over het belastingsparadijs en alles wat daarbij komt kijken.

  “Ik was de enige binnen de belastingdienst die sinterklaas kon spelen.”

  Deze interessante dag werd afgesloten met een heerlijk Amerikaans diner: een hamburger zoals die hoort. We kunnen terug kijken op een mooie informatieve dag en we kijken uit naar de volgende dag. Vroeg naar bed, want we moeten weer vroeg uit de veren!

  Comments are closed.