Straatsburgreis dag 4 – ‘The world is getting darker’

 • Straatsburgreis dag 4 – ‘The world is getting darker’

  Straatsburgreis dag 4 – ‘The world is getting darker’

   

  Weer fris aan de ontbijttafel keken we uit naar de verschillende sprekers die vandaag op het programma stonden. Herman zette ons na het ontbijt af bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland waar Onno Elderenbosch al naar buiten liep om ons te ontvangen. Onder het genoegen van een kopje koffie benadrukte de heer Elderenbosch het belang van de Raad van Europa, ook gaf hij informatie over zijn uitgebreide carrière die grotendeels in het oosten van Europa plaatsvond. Onno Elderenbosch zou de Raad van Europa zelf omschrijven een organisatie van dialoog.

   

  Na afscheid genomen te hebben van Onno Elderenbosch vertrokken wij naar de Raad van Europa voor een meeting met de volgende sprekers. De eerste spreker was Dirk van der Maelen, die als verrassing ook zijn collega Andries Gryffroy had meegenomen. Deze twee politici staan normaal gezien tegenover elkaar op politiek vlak, maar vandaag lieten ze ons zien dat politiek links en rechts ook draagvlakken hebben.

  Beiden heren waren nog niet uitgepraat toen de heer Tiny Kox arriveerde, waarna de heer Van der Maelen hem uitnodigde om de vragenronde met zijn drieën te vervolgen. Zodoende was het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd en voltrokken zich verschillende discussies over onder andere de groeiende vluchtelingenstroom, de reactie op teruggekeerde Syrië-gangers en de aanslagen in Parijs. Tiny Kox omschreef het moment toen hij de aanslagen zag: ‘toen we met de hele wereld zaten te kijken, maar we er niets aan konden doen’. Aaneensluitend vermeldde de heer Van der Maelen dat dit geen rede is om zelf bang te zijn aangezien ‘de kans om zelf slachtoffer te worden van een aanslag 200.000 keer kleiner is dan de kans om te verongelukken bij een auto-ongeluk’.

  Ondanks dat we de unieke vragensessie niet wilden afronden moesten we toch door naar onze lunch. Na een lekkere maaltijd vervolgden we het programma met de boottour. De rondvaart bracht ons in de gelegenheid om de geschiedenis van Straatsburg in te duiken, daarnaast bracht deze ons ook langs de Europese instanties die we eerder deze week al bezocht hadden.

  Eenmaal teruggekeerd bij de Raad van Europa was het tijd om onze laatste twee sprekers te ontvangen. De eerste hiervan was de heer Nico Schrijvers, die pas sinds maandag lid is van de Parlementaire Assemblee. Ook hier ging het over de vluchtelingenproblematiek en het integratiebeleid. Na een interessante sessie was het tijd om alweer de laatste spreker van de Straatsburgreis 2016 te ontmoeten. Nils Muižnieks, de Commissioner of Human Rights, was bereid tijd vrij te maken voor onze delegatie. Tijdens de sessie kwam onder andere zijn achtergrond, het belang van zijn werk en de terroristische aanslagen die zich de afgelopen tijd hebben voltrokken aan bod. ‘The world is getting darker’ is een quote over de groeiende angst voor aanslagen die bij ons allen is blijven hangen.

  Alvorens we de dag afsloten was het nog tijd voor een diner. De delegatie genoot hierbij nog van hun laatste hapje en drankje in de binnenstad, waarna ze terugkeerde naar het hotel om hier nog terug te blikken op een wederom leerzame dag.

  Geschreven door: Sven Kerstjens, Romy Kuckelkorn, Toon van de Mortel en Wouter van der Plas.

  Comments are closed.