Straatsburgreis 2017 Dag 3: Een drukke dag vol variatie

 • Straatsburgreis 2017 Dag 3: Een drukke dag vol variatie

  Straatsburgreis 2017 Dag 3: Een drukke dag vol variatie

  Vanochtend stonden de deelnemers al voor dag en dauw klaar om te vertrekken naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Hier gingen ze een rechtszaak bijwonen die tegen Nederland was aangespannen. De aanwezige rechters moesten een uitspraak doen over een Nederlandse huisvestingsverordening. Deze wet zou onrechtmatig toestemming aan residenties verlenen om mensen met bijvoorbeeld een strafblad of een uitkering te weigeren. Volgens de klagers wordt deze wet gebruikt om conflicthuishoudens te verspreiden om hiermee het ontstaan van beruchte wijken te voorkomen.

  De klager betreft een vrouw die werd geweigerd in de gemeente Rotterdam en hierna naar het Hof voor de Rechten van de Mens was gestapt, omdat ze van mening is dat deze wet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), namelijk met art. 2 Protocol No.4 EVRM waarin wordt bepaald dat ieder mens het recht heeft om zijn eigen verblijfplaats te kiezen.

  Na deze interessante zitting ging de groep naar de Raad van Europa, waar zij Anouchka van Miltenburg, lid Tweede Kamer VVD, ontmoette. Gezien haar geschiedenis in de journalistiek wist zij veel te vertellen over de media in de politiek en haar invloed op de samenleving.

  “Nieuws is over het algemeen slecht, als het goed is, is het standaard.”

  Ook heeft ze de deelnemers veel verduidelijking gegeven over de Tweede Kamer in het algemeen en over de sfeer. Ze wist hun als jeugd gerust te stellen, dat ook al stemmen ze nog niet, ze worden wel degelijk vertegenwoordigd!

  “stemmen is maar één manier om invloed uit te oefenen op de politiek, er zijn vele andere, ook als je nog geen 18 bent.”

  Na genoten te hebben van een heerlijke lunch en kopje koffie, vertrokken de deelnemers naar Lieu d’Europe. Hier was van te voren een ruimte geboekt waar ze een workshop zouden krijgen door AIESEC over leiderschap. De workshop was erg interactief. De deelnemers werden goed beziggehouden met het schrijven van speeches als president en het antwoord geven op gewetensvragen. Hier hebben ze geleerd dat, ook al hebben we al gauw kritiek op een leider, het echt nog niet zo gemakkelijk is om in zijn of haar schoenen te staan.

  Hierna werden de deelnemers uitgenodigd door Dhr Elderenbosch op zijn eigen residentie, de Nederlandse Ambassade. Dit gebouw alleen al was erg chic.

   “Niemand wilde naar Moskou, dus deed ik dat maar.”

  Door de vele jaren ervaring, en het vele reizen van Dhr Elderenbosch had hij veel expertise, vooral over de conflicten die de Raad van Europa mee maakt of mee heeft gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn Rusland en Azerbeidzjan.

  “wij zijn geen conflict organisatie, wij zijn ervoor om te zorgen dat wat we vandaag zaaien later mooi tot bloei komt.”

  Deze drukke dag werd beëindigd in een gezellig Italiaans restaurantje, waar de deelnemers erg lekker, maar vooral erg gezellig, Italiaanse tapas hebben gegeten. Ook de derde dag was weer een groot succes.

  25/01/2017

  Comments are closed.