• Op dit moment wordt er onderhoud uitgevoerd aan de website tot 03.01.2022

Straatsburgreis dag 2 – Een dag vol sprekers

 • Straatsburgreis dag 2 – Een dag vol sprekers

  Straatsburgreis dag 2 – Een dag vol sprekers

   

  Toen vanochtend iedereen weer op hoge hakken en strak in pak klaarstond, begon de busreis naar de Raad van Europa. Eenmaal aangekomen zagen we gelijk wat het begrip democratie inhield. Voor de Raad van Europa vond namelijk een demonstratie plaats om aandacht te vragen voor de plenaire vergadering over het conflict tussen Azerbeidzjaan en Armenië.

  Na de plenaire vergadering hebben we geluisterd naar de inspirerende speech van de president van Bulgarije met uitspraken zoals:

  “The challenges we face are great, but so is our power when we stand together”.

  Hij was van mening dat het tijd werd om het hef in eigen hand te nemen. De politici kunnen niet langer wachten en niet de problemen die we tegenkomen afschuiven op de volgende generaties. Volgens de president kun je soms beter een slecht besluit nemen, dan geen besluit. Hij eindigde zijn speech door de Raad van Europa te omschrijven als een familie, die dezelfde waarden en normen waarborgt en die ten tijde van nood samen sterk staat.

  Na deze inspirerende speech, gingen we op weg naar l’Orangerie waar we genoten van een uitgebreide lunch. Na een korte wandeling in het mooie stadspark, was het tijd om onze sprekers te ontmoeten.

  Allereerst maakten we kennis met Marit Maij, Tweede Kamerlid van de PvdA. Zij vertelde ons over mensenrechten, gelijkheid voor vrouwen en het migratiebeleid. Alle deelnemers hadden de gelegenheid om vragen te stellen over de onderwerpen die hen na aan het hart lagen. Deze mogelijkheid was er ook bij Anne Brasseur, voormalig voorzitter van de parlementair assemblee. Tijdens haar spreektijd benadrukte ze vooral haar onvrede omtrent de populistische partijen, die samen met de toenemende vluchtelingenstroom onrust creëren onder de Europese bevolking.

  De volgende spreker was Ria Oomen, voormalig lid van het Europees Parlement voor het CDA en inmiddels actief in de eerste kamer. Zij wilde vooral haar motto met ons delen: blijf altijd je goede humeur behouden, en sta in alles wat je doet positief.

  Onze laatste spreker was Jan Kleijsen, die al vanaf 1983 meedraait in de Raad van Europa. Hij was dan ook dé aangewezen persoon om ons uit te leggen wat de Raad van Europa in de afgelopen tijd heeft weten te bereiken. Zo is de Raad verantwoordelijk voor het afschaffen van de doodstraf, de wet tegen martelingen, de bescherming van gelijkheid voor vrouwen en de bescherming van de nationale minderheden. Daarnaast zijn we de discussie aangegaan over terrorisme en cybercriminaliteit en hoe beiden het beste bestreden konden worden.

  Al met al weer een zeer leerzame dag, die we op gepaste manier hebben afgesloten met een heerlijk diner.

  Gemaakt door Anne Visser, Bart Jilesen, Floor Heusschen en Sannah van der Wijst.

   

   

   

  Comments are closed.